Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Kapcsolat

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa83
mod_vvisit_counterTegnap134
mod_vvisit_counterEz a hét83
mod_vvisit_counterMúlt hét752
mod_vvisit_counterEz a hónap2636
mod_vvisit_counterMúlt hónap3966
mod_vvisit_counterÖsszesen620797

Ma: 2021. jan. 25.

Fadd

Fadd nagyközség két nagy földrajzi tájegység, a Mezőföld és a Sárköz találkozásánál fekszik Szekszárdtól északra, a faddi Holt-Duna partján. A Duna fő ága a 19. század nagy folyamszabályozása nyomán került távolabb ? mintegy 5 km-re ? a falutól. A mezőgazdasági tevékenység mellett a halászat, nádvágás, majd öntözés illetve napjainkban az idegenforgalom szerez jövedelmet a lakosság számára. Sokáig a település különösen híres terménye volt a dohány.

 

A török kiűzése után a terület birtokosai közé tartozott a Béri Balogh család tagja, Ádám a Rákóczi-szabadságharcban tűnt ki hűségével és vitézségével. A község főteréről keskeny út vezet a Volent-öbölbe, ahol a holt Dunaág mellett igazi üdülőtelep alakult ki, kiépített stranddal. Faddhoz tartozik Dombori üdülőtelep, a holt Duna partján, Faddtól 8 kilométerre.

 

Római katolikus templom         Református templom       Bartal-szobor

 

Programajánlat Faddon:

Mítosz Mesegaléria - Gáti Mariann magángalériája

Tolna

A Dunántúlon a Mezőföld és a Sárköz találkozásánál fekszik a város. Síkvidéki település, melynek arculatát meghatározza a Tolnai-dombság. A római korban lakott terület, határvédő erődítmény, "limes" húzódott a Duna mentén. Alta Ripa, azaz Magaspart fontos dunai átkelőhely volt. Tolna nevének írott formáját elsőként a Tihanyi alapítólevél tartalmazza. A területet észak-déli irányban átszelő Duna-ártér jobb oldalára települt a város. Valaha a római hadi út itt húzódott. A Duna évszázadokig biztosította a település lüktető életét mindaddig, míg az 1850-es években levágták a kanyarulatot, és belőle keletkezett a Holt-Dunaág. Tolna mindig a környékbeli települések bevásárlói, ügyintézési, piacozási központja volt. A 6-os út mellett, Szekszárdtól 15 km távolságra fekszik.

A város lakóinak száma 12.750 fő. Tolna ugyan nem tartozik a nagyvárosok közé, mégis, tárgyi-, szellemi értékeit tekintve kiemelkedik a kisvárosok egyhangú sokaságából: Barokk templom (1773), Wosinszky Mór szülőháza és sírja (Alkotmány utca), Festetics-udvarház (Festetics utca), Szentháromság-szobor (1929), Szent Sebestyén-szobor, Mária-szobor, Martinek József festőművész hagyatéka (Bezerédj utca), Várostörténeti Múzeum. Tolna sportélete kiváló hagyományokra épül. Jelenleg az asztalitenisz- és a kajak-kenu szakosztály az országos élvonalhoz tartozik. >Részletek

 

Szekszárd

 

A Szekszárdi-dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik Szekszárd, a Borút központja. A bor és a város története itt messze a múltba vezet vissza. A fároszi márványból készült szekszárdi szarkofág, melyet 1845-ben találtak meg, mitológiai jeleneteket ábrázol, egy kettős kehelyből ágazó szőlőtőt, néhány levéllel, fürttel. Az 1061-ben alapított szekszárdi apátságban I. Béla monostorául jelölik meg a települést. Az apátság romjait a régi Vármegyeház udvarán találjuk. A Vármegyeház, amelyet Pollack Mihály tervezett, műemléki épület, igazi turistalátványosság, külső kertjében található a Szatmári Juhos László szobrász-, és Baky Péter festőművész tervezte Borkút. Csapjaiból ünnepnapokon, előre bejelentett alkalmakkor a borvidék legjobb borai folynak. Szekszárd szívében, a Béla téren magasodik Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma, előtte a Szentháromság, a vidéki barokk egyik remek alkotása. A város nagy szülötte, Babits Mihály,szülőházáhoza költőfejedelemről elnevezett utcában sokan zarándokolnak el. Szekszárdi pince

A Babits Emlékmúzeum eredeti tárgyai és az udvaron Farkas Pál Babits szobra a költő szellemiségét idézi. Szekszárd művészeti életét gazdagítják az egykori zsinagógából kialakított Művészetek Házában megrendezésre kerülő kiállítások, koncertek, rendezvények. Liszt Ferenc látogatásait őrzi a városközpontban emelkedő Augusz-ház, a mai Zeneiskola. A város történelme egybeforrott a vörösborral. A kiváló természeti adottságok következtében gazdák ezrei foglalkoznak a borral, úgy tartják, nem is igazi szekszárdi, akinek száz tőke szőlője nincs. A városban a borházak gazdag kínálata várja a kóstolni, és különleges borokat vásárolni vágyókat. Részletek

 

Programajánlataink kirándulásra:

Szekszárdon városnézés, Muvészetek Háza, Babits-emlékház, Wossinszky Múzeum, kilátó, borpincék, borkóstoló, Béla tér, Illyés Gyula szülőházának és a puszta világának megtekintése

Szekszárd

Bortúra Szekszárdon, a tüzes borok városában

Kirándulás a Sárközbe,az élő folklór vidékére, ahol megtekinthető a csodálatos helyi népviselet, a decsi tájház, valamint a sárközi lakodalom.

Falumúzeum Decsen, a Sárközi emberek életéről

Gyalogtúra a Gemenci Vadrezervátumban, ismerkedés az erdei élővilággal (vízi

madárvilág, nagytrófeás szarvasok, vaddisznók)

Gemenci kisvasút

Hajókirándulás a Gemenci erdőben, a Dunán és a Sión

Trófea Múzeum

Lovaglás a Sziget Lovastanyán

Domoriban: teniszezés, horgászás, csónakázás

Pénteken és szombaton disco

 

Kiemelt célpont Gemenc, ahol megtekinthető a Duna mellett húzódó 50 ezer hektáros ártéri erdő és a Gemenci Vadrezervátum. Csoportosan látogatható erdei kisvasúttal, vagy a Sión és a Dunán közlekedő kishajóval. A Vadrezervátum mellett található Trófea Múzeumot az 1971-es Vadászati Világkiállítás alkalmából állították helyre, ma Gemenc élővilágát mutatja be.

 

A Gemenci erdő

 

A környék legjelentősebb természeti értéke a Duna mellett húzódó, mintegy ötvenezer hektáros ártéri erdő, amely Európában az egyik utolsó háborítatlan ártéri terület. Rendkívül sűrű, őserdő jellegű, dús növényvilág található itt. 150 éves kocsányos tölgy, fehér fűz, fekete nyár, fekete dió váltogatja egymást. Ligeterdők, sűrű bozótosok, tisztások, tavak, kobolyák és a Duna holtágai szabdalják és teszik még változatosabbá az erdőt.Gemenci erdo A dús aljnövényzet nyújt táplálékot és búvóhelyet az őshonos gímszarvasoknak, vaddisznóknak, őzeknek és apróvadaknak. A mélyebben fekvő területek jelentős része a Duna magas vízállásakor víz alá kerül, eliszaposodik, szélüket nádas, kákás rétek szegélyezik, otthont adva a vízimadarak ezreinek és olyan védett ritkaságoknak, mint a fekete gólya, szürke gém vagy a fekete harkály. Az őserdő jellegű dús vegetáció és az ártéren mindenütt jelenlévő enyészet egymás melletti előfordulása egyedülálló. Az erdő erdei kisvasúttal vagy a Sión és a Dunán közlekedő kishajóval látogatható. A kisvonat 30 km hosszúságban járja be az erdőt, a fák között a nyiladékokban és a tisztáson olykor szarvasok, vaddisznók láthatók. A kisvasút indulási helye a Szekszárdtól 8 km-re lévo Bárányfok állomás, a hajóé a Sió-torkolati mű.

Ma 2021. január 25., hétfő, Pál napja van. Holnap Vanda és Paula napja lesz.

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról