Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Kapcsolat

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa76
mod_vvisit_counterTegnap134
mod_vvisit_counterEz a hét76
mod_vvisit_counterMúlt hét752
mod_vvisit_counterEz a hónap2629
mod_vvisit_counterMúlt hónap3966
mod_vvisit_counterÖsszesen620790

Ma: 2021. jan. 25.

Dombori - pontyDombori - harcsaTolna megye legnagyobb horgászvize a fadd-dombori holtág. A 220 hektáros terület elsősorban óriásharcsáiról híres - Kuperczkó István faddi horgász sokáig tartotta az Európa- illetve a magyar rekordot az 1986. június 26-án fogott 95 kiló 80 dekás szürkeharcsájával, az elmúlt időszak legnagyobb fogása pedig Dobó Szabolcs nevéhez fűződik, zsákmánya a képen látható 76 kilós harcsa volt.

Azonban a fő hal Domboriban is a ponty (a helyi rekord 18 kg), amibol több mint száz mázsát telepítenek évente. Jelentős az amur-, a busa- és a tervszerű telepítésnek köszönhetően jelentős a fehérhal-állomány is. Ragadozó fajtákból sincs hiány: a harcsa mellett süllő és csuka is sűrűn horogra akad. A holtág hossza kb. 14 km, átlagosan 180 méter széles - látható, hogy csónakos területben nincs hiány. Akadnak sekélyebb részei is, de sok helyütt jellemzően 2,5 métertől hét-nyolc méterig mélyülhet. Mint a legtöbb régi holtág ez is már jócskán feltöltődött hordalékkal, (főként a felső szakasz) medrét vastagon borítja az iszap, azonban nem mindenhol. A kajak-kenu pályát ugyanis megkotorták korábban, így itt egyenletesen mély, kemény az aljzata - kiváló süllős helyDombori - horgászat.


A kiemelt üdülőterületen az országos horgászrend érvényes. Éjszaka is lehet horgászni. Sokan csónakból hódolnak szenvedélyüknek, így felkereshető a medernek a hínárfolt és a nádfal előtti része is.

 

Aki úgy látogat ide, hogy még nem ismeri a vizet, annak érdemes eleinte az üdülőteleppel szembeni nádas szélében próbálkoznia, esetleg egy úszós szerelékkel békéshalra és egy úszóssal a csukákra számítva. A kajak-kenu pálya egyenese mélységévelés kemény medrévelnagyszerű hely dévérezésre, a kárászok a nádhoz közelebb akadnak. A harcsákat fenekezve, úszózva, pergetve, szinte az összes technikával kergethetjük. Érdemes mindenképpen a helyieknél érdeklődni, hogy az adott időszakban éppen mi a legígéretesebb módszer, ugyanis a bajszosoknál néha elég rapszodikus a kapókedv. Csaliként lótetű, kárász, pióca, valamint nadály ajánlott. Az utóbbi években újra elszaporodott a törpeharcsa, így gyakori zsákmánnyá vált.

 

A vízterület kezelője a Faddi Sporthorgász Egyesület:

Ma 2021. január 25., hétfő, Pál napja van. Holnap Vanda és Paula napja lesz.

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról