A Dunaág Egyesület 2022. évi beszámolója

2022. január végén az Egyesületünk közzé tette a Dombori Fejlesztési Stratégiáját, melyet több helyi és megyei vezetőnek is megküldött. A stratégiai dokumentum elősegítette, hogy látványos változások és fejlesztési elemek megvalósítása indult el az üdülőterületen.

A Fejlesztési Stratégiánkban megfogalmazott elemek továbbra is prioritást élveznek tevékenységünkben, így ezen a vonalon kívánunk további célokat elérni.

Jogos igény fogalmazódott meg az üdülőtulajdonosokban a közbiztonság kérdésében, mivel megszaporodtak a betörések és lopások. Közös összefogással sikerült egy kamerarendszer kiépítését elindítani, a magánszemélyektől a költségek fedezésére felajánlott 70.000 forint támogatást Egyesületünk 130.000 forinttal tudta kiegészíteni, és további fejlesztés is várható az idei évben.

2022-ben is csatlakoztunk az Önkormányzat által szervezett szemétszedési akcióhoz, mely keretében az üdülőövezet és Öregfalu területén jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtöttünk össze.

Az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő diákok az idei évben is aktívan segítették az Egyesület munkáját, a meghirdetett rendezvényeinken és egyéni hulladékgyűjtéskor is nagy segítségünkre szolgáltak.

Sportprogramokkel is kívántuk színesíteni a 2022-es évet, több alkalommal szerveztünk kerékpártúrát, melyre az egyesületi tagokon kívül is nagy érdeklődés volt.

A 2022-es év kiemelkedő sportrendezvénye a Dombori Strandröplabda Kupa volt, melyet a Vital Sport és Szabadidő Egyesülettel közösen szerveztünk és a májusban átadott új pályán valósult meg a Céltoronynál. A közös szervezés eredményképpen hatalmas érdeklődés övezte az eseményt, 16 csapat és 9 páros mérte össze erejét. Szekszárdtól Paksig több településről érkeztek a csapatok, főként családi és baráti társaságok, de szerepeltek középiskolás utánpótlás csapatok is.

Az Egyesületünk főbb céljai közé sorolja az információk hatékony átadását, a minél szélesebb körű tájékoztatást, melyhez egy új eszközt sikerült 2022-ben kivitelezni Dombori központi részén. A NEAO-KP-1-2022/2-000042 sz. pályázat eredeti terveire nem nyertünk támogatást, de 150.000 forint egyszerűsített támogatásból egy hirdető táblát tudtunk kihelyezni, amely segítségével az e-mailes és a közösségi oldalon történő tájékoztatás mellett helyben, mindig elérhető statikus módon is tudunk információkkal szolgálni a látogatóknak.
Augusztusban logó tervezésbe kezdtünk, hogy a későbbiekben egyértelműsíteni lehessen az Egyesület arculatát. A logó egy egyedi megjelölés, amelyről az Egyesület jól beazonosíthatóvá válik, célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés. A logó védjegyként is szolgál, ezért tartottuk fontosnak.

2022 nemcsak településünk, hanem az egyesületünk számára is egy változásokkal teli év volt. Az Egyesületünk éves taggyűlésén tisztújításra került sor. Vékony Viktor elnök lemondása következtében a vezetőségi tagok körében is változások történtek. A taggyűlésen megválasztott új elnök Takács Anikó lett, aki korábban a titkári pozíciót látta el az Egyesületben, akinek helyére Berlinger Gábort választotta a taggyűlés. Vékony Viktor továbbra is aktív tagja marad az Egyesület vezetőségének, felügyelő- bizottsági tagként folytatja a munkát.

Az Egyesület székhelye is módosításra került, új székhelyünk címe: 7133 Fadd-Dombori, Dunasor 48.

Az Egyesület 2022-ben is szervezett Üdülőhelyi Fórumot, melyre meghívást kapott Horváth István országgyűlési képviselő, Gyöngyösi Csaba a P.I.P Kft vezetője, Berta Zoltán Tolna alpolgármestere, Fadd Nagyközség képviselő-testülete és jegyzője, Wusching Gábor a Fatodi Kft ügyvezetője és a polgármester jelöltek. A főbb témák a térség jövőképe, a holtág vízpótlásának terve, az erőműbővítéshez kapcsolódó fejlesztések és beruházások voltak, melyek Dombori életét jelentősen érintik. A témák közt szerepeltek még az üdülőövezetben felmerülő napi problémák, a helyi rendeletek, a fejlesztések, a közelebbi és távolabbi tervek. A legfontosabb téma a holtág vízállásának megőrzése, pótlása és annak rehabilitációjának rövid és hosszú távú terveinek ismertetése volt.

Egyesületünk augusztus hónapban három napos adománygyűjtési akciót szervezett, melynek eredményeképpen 1 millió forinttal sikerült a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítványt támogatni a holtág vízbepótlásának költségéhez.

2022 szeptemberében helyi polgármester választás történt, mely az elkövetkezendő időszakban nagyban befolyásolhatja az Egyesület és az Önkormányzat közös munkáját. A célunk továbbra is a konstruktív együttműködés, mely alapja a fejlődésnek.

A Domborit fenntartó Fadd Nagyközség Önkormányzatának képviselő testületi üléseire meghívást kapunk, melyen egyesületünket Takács Anikó elnök képviseli. A kommunikáció javuló tendeciát mutat, bízunk a további konstruktív együttműködésben.

2022 szeptember 30-án megállapodást kötöttünk a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökséggel, mely további lehetőségeket és segítséget kínál a fejlesztések mentén.

A 2023-as évben is az együttműködés jegyében igyekszünk tevékenykedni, minden lehetőséget próbálunk kihasználni és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is fejlődést elérni. Továbbra is célunk közösségi programok szervezése, a sportolási lehetőségek kihasználása és a közösség érdekében további szoros kapcsolatokat kialakítani a Dombori Üdülőtelep életét befolyásoló szereplőkkel.

Takács Anikó elnök