Beruházásokról, térségfejlesztési program kidolgozásáról is tanácskoztak a lakossági fórumon

Augusztus 15-én, az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei évben is lakossági fórumot szervezett Fadd-Domboriban a Dunaág 7139 Egyesület, ahol ezúttal a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos fejlesztések voltak a fókuszban.

Az eseményen jelen volt Horváth István, térségünk országgyűlési képviselője; Gyöngyösi Csaba, a Paksi Ipari Park Közép-Duna Menti Térségfejlesztési (PIP) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Fülöp János, Fadd nagyközség polgármestere, Fadd Önkormányzatának képviselő-testülete; Wushing Gábor, a területfenntartási feladatokat ellátó Fatodi Kft. ügyvezető igazgatója is.

A Dunaág 7139 Egyesület közleményben összegezte a hétvégi eseményt, miszerint több fontos kérdésre is választ kaphattak, mely Fadd-Dombori rövid és hosszú távú terveit érintik.

Világos, hogy elengedhetetlen a civil lakosság és az Önkormányzat szoros együttműködése annak érdekében, hogy közös terveket tudjon prezentálni a térségben várható beruházások sikeres lehívásához, vagy azok mentén valós előnyöket érhessünk el – fogalmaznak a közleményben. Mint írják, az egyesület a következő 3-5 évben fontos kapcsolódási pont lehet a civil lakosság, a nyaralók és a faddi vezetés, illetve a beruházásokat végző PIP Nonprofit Kft. között.

Vékony Viktor, a Dunaág 7139 Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a fórumon Gyöngyösi Csaba ügyvezető igazgató sok új információt osztott meg a jelenlévőkkel. A paksi atomerőmű-bővítés kapcsán ugyanis az atomerőmű területén kívül zajló beruházások egy része érintik Fadd-Domborit.

– Domboriban vásároltak két nagy területet: a valamikori kempinget, illetve a főút jobb oldalán, a víztoronynál egy nagyobb területet. A kemping területén már beindultak a fejlesztések. Itt egy régi, már meglévő hotelépületet újítanak fel és korszerűsítenek, illetve hat kisebb épületet építenek – részletezte az egyesület elnöke.

Folytatta, miszerint itt elsősorban az atomerőmű-létesítésben dolgozó orosz mérnökök közül szeretnének néhányat elhelyezni, amely legfeljebb 100-130 főt jelent, azaz az üdülőterület jellege nem fog megváltozni. Mint mondta: ennek kapcsán elhangzott, hogy Dombori Öregfalut – amely egy lakott településrész és még nem kapcsolódik a szennyvízhálózathoz – bekötik a szennyvízhálózatba.

– Jelentős úthálózat- és kerékpárút-fejlesztések várhatóak, egy új Duna híd is épül tőlünk nem messze, Gerjen és Paks között. Ehhez kapcsolódni fogunk mind a közutak, mind a kerékpárutak tekintetében – tette hozzá Vékony Viktor.

Közölte: a fórumon Gyöngyösi Csaba kiemelte, miszerint prioritásként kezelik a környezetvédelmet, illetve a zöldítési, fásítási programokat is. Vékony Viktor tájékoztatott, hogy egyesületük is évek óta indít kisebb léptékű fásítási programokat, és ehhez – illetve Fadd egyik képviselőjének programjához – csatlakozva a PIP Nonprofit Kft. idén tízmillió forintos támogatással járul hozzá a Bartal csatorna újrafásításához.

Az egyesület elnöke rámutatott, hogy a paksi atomerőmű-bővítés miatt a környéken nagy számban fognak megjelenni munkavállalók is és körülbelül 4-5 év alatt az ittlévők létszáma megközelíti vagy eléri maximumát, ezért is a kapcsolódó fejlesztések a következő 2-3 évben zajlanak majd ebben a térségben.

Folytatta: a lakossági fórumon Horváth István országgyűlési képviselő aláhúzta, miszerint a tolnai-, bogyiszlói- és fadd-dombori holtág alkotta holtág-rendszer olyan érték, amelyet ki kell használni.

Az egyesület elnöke nyomatékosította, miszerint a tolnai, bogyiszlói holtágak gyakorlatilag mocsarasodnak és a tervek szerint a három holtágnak a vizét mozgásba hozzák, illetve kialakítanak olyan vízbepótlási lehetőségeket, amelyek tartósan aszályos időszakban biztosítják az állandó elfogadható vízszintet. Mint ismeretes, az utóbbi években annyit csökkent a terület talajvízszintje, hogy a tolnai holtág idén tavasszal három részre szakadt. A vízszint jelenleg sem éri el az üzemi magasságot, körülbelül 30-40 centiméterrel marad el tőle. Mindemellett a tavaszi, nyár eleji időszakban sikerült emelni a tolnai és a dombori holtág vízszintjén is.

– A holtágak problémájával nagypolitika szintjén is elkezdtek foglalkozni, konkrét tervek vannak. Bízunk benne, hogy ezt a térséget a holtágak szempontjából is pár éven belül sikerül egy olyan fejlődési pályára állítani, mely hosszútávon biztosítani fogja azt, hogy egy jó vízminőséggel kulturált környezetet lehet kialakítani, amelynek az idegenforgalmi hasznosíthatósága térség szintjén már jelentős – fogalmazott Vékony Viktor.

Horváth István képviselő a vasárnapi fórumon szót ejtett arról is, hogy Szekszárd és Tolna között hiányzik egy kerékpárút. Az egyesület elnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy ez, az elsősorban idegenforgalomra épülő vidék be tudjon kapcsolódni nagyobb léptékben is a szolgáltatásokba, ahhoz kerékpáron elérhetőnek kell lennie, mind Paks, mind Szekszárd irányából.

Összegezte: Horváth István képviselő a fórumon kiemelte, hogy Domboriban, illetve a Faddot környező üdülőterületeken szükség lenne egy közös, több éves fejlesztési tervre. Vékony Viktor részletezte, miszerint a faddi önkormányzattal, valamint az egyesülettel közösen meghatároznák azokat a fejlesztési irányokat és szempontokat, amelyek mentén tervezni lehet a feladatokat.

– A PIP részéről és Horváth István képviselő úr részéről is megfogalmazódott az igény, hogy ezt a területet idegenforgalmi szempontból fejleszteni kell, tervezni kell a feladatokat és amint ezek a tervek elkészülnek, úgy ehhez lehet rendelni költségvetési forrásokat is – tette hozzá. Mint fogalmazott: úgy gondolják, hogy ez által a lakosság problémái is – amelyek az évek alatt sokasodtak – „szépen sorban megoldása találnak”.

– Mi nagy örömmel vettük, hogy a paksi fejlesztések és a nagypolitika is a térség fejlesztéséért is érzékelhetően dolgozik és fontossá vált nekik Dombori, illetve a környező üdülőterületek rendezése – emelte ki az egyesület elnöke.

A térségfejlesztési program kidolgozása érdekében az egyesület a jövőben is szervez találkozókat, amely egyeztetéseken az üdülőterület ingatlantulajdonosainak, vállalkozóinak, vendégeinek érdekeit fogják képviselni.

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezeket az érdekeket felmérjük, összefogjuk, amelyre elsősorban az internetes felületeinken, valamint személyes találkozók útján van lehetőség – tájékoztatott Vékony Viktor.

Az egyesület tevékenységéről bővebb információ elérhető a dombori.eu, a fadddombori.hu honlapokon, valamint az üdülőtelep közösségét tömörítő Facebook csoportban is. Az üdülőterület infrastrukturális fejlesztését érintő projektekről a PIP Nonprofit Kft. honlapján található több információ. Az egyesület elnöke végezetül hozzáfűzte, hogy előre láthatóan szeptember végén vagy október elején szerveznek találkozót, ahol már konkrét fejlesztési irányokat igyekeznek meghatározni.

Forrás: Rádió Antritt

Fotók: Berlinger Gábor