Nagyobb értékké vált a közeli nyaraló, akár lakásnak is kiváló

A koronavírus-járványban, az idei évben továbbra is Fadd-Dombori a legnépszerűbb üdülőhely Tolna megyében – a legtöbben ide költöznének a legszívesebben. Itt egy háromszobás nyaralóhoz tizennyolcmillió forintért lehet hozzájutni, de egy ötszobásért már százötvenmillió forintot is elkérhetnek.

A megyei nyaralóingatlanok árainak alakulásáról Schneider Csaba Józsefné ingatlanszakértőt kérdeztük. Elmondta, ugyan a járványban az ingatlankereslet nagymértékű visszaesése a nyaralók adás-vételét is érintette, a tavaszi időszakban már egyre többen keresték az üdülőházakat.

– A járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások miatt az emberek beszorultak a saját kis otthonukba, városi lakásaikba vagy éppen falusi családi házaikba. Ám ettől függetlenül pihenni vágynak, és keresik a csendesebb üdülőövezeteket, a vízparti nyaralókat – tette hozzá.

Ismertette, hogy továbbra is Fadd-Dombori a legnépszerűbb nyaralóhely, hiszen az útjait jól karbantartják, közel van a megyeszékhelyhez, környezettudatos emberek lakják. Sokan élnek Dombori vízpartja mellett életvitelszerűen, vagy csak vágynak oda. A második legnépszerűbb Tolna megyei üdülőhely Szálka, a harmadik pedig Gunaras.

Az eladó nyaralóingatlanok árai változatosak. Domboriban háromszobás házhoz tizen­nyolcmillió forintért lehet hozzájutni, de egy ötszobásért már százötvenmillió forintot is elkérhetnek. Szálkán már hatvanmillió forint körüli árért egy hétszobás, három félszobás ingatlan is a miénk lehet. Dombóváron kétszobás üdülő-nyaraló ingatlan tízmillió forint. Ugyanitt, Gunarasfürdőn egy kétszintes két és fél szobás hétvégi ház húszmillió forintba kerül. Bogyiszló Bónifokon egy négy és fél szobás házat huszonnyolcmillió forintért árulnak. Érdemes tudni, hogy a magas árú üdülőházak esetében már üzleti szempontokról is szó van, hiszen ezek az ingatlanok már ki is adhatók.

– Mivel a járványügyi helyzet állandóan változik, felértékelődött az itthoni nyaralás, pihenés, kikapcsolódás. Szerencsére Tolna megyében további, számos nagyszerű üdülő, nyaralóhely található – hangsúlyozta Schneider Csaba Józsefné, hozzátéve: ezeknek az ingatlanoknak a szerepe átértékelődött a járvány miatt.

Vannak, akik elsősorban nem a vízpartra vágynak, hanem csak azt szeretnék, hogy az adott üdülőövezetnek tiszta levegője legyen. A fiatalok a bejárhatóságot is nézik, az idősebbek pedig csak pihenni szeretnének.

A jó állapotú ingatlanok kapósak

– Az elmúlt egy évben tizenöt százalékkal emelkedtek az ingatlaneladási árak. Az ügyfeleink kifejezetten olyan nyaralókat keresnek, amelyek alapvetően jó állapotúak és nagy területűek – mondta lapunknak Majoros Eszter ingatlanszakértő. Hozzátette, hogy a kicsi, komfort nélküli, szerkezetileg felújításra szoruló épületek szóba sem jöhetnek.

Ismertette, hogy a vágyott nyaralóingatlanok legalább ötven-hatvan négyzetméteresek, és rendelkeznek fürdőszobával, konyhahelyiséggel. Gyermekes családok keresik ezeket az ingatlanokat, ahol szeretnének egymás után több napot eltölteni. – Az Alföldről is vannak érdeklődők, főleg horgászok, akik szintén egy normális, kényelmes üdülőt keresnek – tájékoztatott.

Forrás: TEOL

Címfotó: Mártonfai Dénes