Sárkányhajózás

A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Csü Jüan legendájához kapcsolódik. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben – az ötödik holdhónap 5. napján – megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.

Az első Sárkányhajó VB-t Kínában 1995-ben rendezték meg. Magyarországon az első hazai klubok az 1997-ben alakult Győri és Rába Sárkányhajó Klubok voltak. A következő évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely 2008 óta sportági szakszövetségként működik.

Az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2003. szeptemberében került megrendezésre. 2018 júliusában a szövetség rendezte a világ legnagyobb sárkányhajós világversenyét a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságot Szegeden, ahol minden idők legnagyobb versenyzői létszáma, 6200 sportoló vett részt.

Fadd-Domboriban is számos sárkányhajó versenyt szerveznek és kedvelt edzési színhely a 1,5 km-es kajak-kenu pálya.

A Tolnai Sárkányhajósok

Dombori Üdülőtelep a Tolnai Sárkányhajó Club Egyesület bázisa, hetente több nyilvános edzést tartanak és várják az érdeklődő sportembereket is, akik szeretnék kipróbálni a sárkányhajózást.