SUP

A SUP-ról néhány mondatban:

Mi is pontosan a SUP?  Egyre többször látunk Domboriban is embereket, amint állva (vagy térdelve, guggolva, ülve) eveznek egy deszkán. A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, nagyjából annyit jelen, hogy állva evezés.

Egy nagyobb, speciális szörfdeszkán és evezőn és némi ügyességen kívül semmire sincs szükség, így  hazánkban is gyorsan elterjedt kikapcsolódási formává vált a “supolás”.

Rövid története 2013-ban indult, az Egyesült Államokban akkor számoltak be róla először, ekkor definiálták szabadtéri sportágként. Ugyanakkor  kezdetleges formában már i. e. 1000 körül próbálkoztak a SUP-olással Peru, Izrael, Itália és Kína területén. Magyarországon a SUP 2015 táján honosodott meg.

Többek között azért is szeretik a SUP-ot a vizes aktivitások kedvelői, mert nagyon könnyű megtanulni a mozgást. Gyorsan elsajátítható a helyes testtartás és a technika, hogyan lehet térdelve vagy állva evezni, miként lehet irányt váltani.

A SUP-deszkák többsége ma már felfújható változat: kevésbé sérülékeny, jóval praktikusabb, könnyebben szállítható és olcsóbb is, ráadásul a percek alatt felfújható vagy összehajtogatható SUP-ot jóval egyszerűbb tárolni is.

A SUP magyarországi híreivel, a versenyek időpontjaival kapcsolatban érdemes a SUP LIFE portált felkeresni!

Fadd-Dombori SUP versenyek, találkozók

  1. Fadd-Dombori SUP amatőr verseny