Valósággá vált az álom: holtágak közt drótszamáron

Harmadszori nekifutásra sikerült valóra váltani az évtizedek óta dédelgetett álmot, a Tolna és Fadd-Dombori közötti kerékpárút megépítését. A több mint hatszázmillió forintos beruházás ünnepélyes avatását hétfőn délelőtt tartották Domboriban.

Jól gurulnak a drótszamarak kerekei a tolnai és a faddi önkormányzat konzorciumában megépített Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút sima aszfaltján. Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere megfogalmazása szerint a két települést összekötő újabb „köldökzsinór” létrejöttéig azonban göröngyösebb út vezetett. Amint azt Fülöp János faddi polgármester a beruházás avatásán megjegyezte, 1993. majd 2004. után harmadszori nekifutásra sikerült elindítani a régen várt projektet, TOP-pályázati támogatás elnyerésével. De ezt követően sem ment minden karikacsapásszerűen, hiszen a projektjavaslat 2016. tavaszi benyújtásától az építkezés befejezéséig nagyjából öt év telt el. A kivitelezővel, az S-Útvonal Zrt-vel tavaly júliusban írták alá a vállalkozási szerződést, az út idén áprilisban lényegében elkészült. Bár a hivatalos átadás csak most történt meg, a bringások már bő két hónapja birtokba vették.

A biztonságosabb közlekedést, a környezet védelmét és a turizmust is szolgáló út Tolnától Faddig, illetve Domboriig húzódik, lényegében a két holtágat köti össze. A létesítmény teljes hossza körülbelül 13,7 kilométer. Ebből mintegy 7 kilométer a tényleges, új út építése, az érintett települések külterületein. A fennmaradó 6,78 kilométeren belterületi kerékpársávokat jelöltek ki.

A beruházás során nem várt kihívásokkal is meg kellett küzdeni. Nehézségek adódtak a tervezésnél, váratlan problémát okozott, hogy a korábban tervezett nyomvonal szélessége néhány szakaszon nem volt elég a kerékpárút megépítéséhez. A nyomvonal speciális jellege miatt nem szokványos kivitelezési megoldásokra is szükség volt. Gondot jelentett, hogy a projekt tervezése és kivitelezése között eltelt időszakban jelentős mértékben emelkedtek az árak. Emiatt az 550 milliós elnyert támogatás felett mintegy 62 millió forintos többlettámogatást is igényeltek, sikerrel. Így a két önkormányzatnak – az eredeti terveknek megfelelően – nem kellett érdemi összegű saját erőt biztosítania a beruházáshoz.

A hétfői ünnepséget a kerékpárút épített szakaszának dombori végénél, a Donautica Hotel előtti téren rendezték, ahol Appelshoffer Ágnes és Fülöp János mondott köszöntőt. Minden méltatásnál többet mondott azonban, hogy az ünnepség közben is élénk biciklis forgalom zajlott a helyszínen.

Forrás: TEOL

Fotók: Kiss Albert, Berlinger Gábor