Kajak-kenu

A kajak egy kis méretű, keskeny hajótesttel rendelkező, emberi erővel hajtott hajó, amelynek hagyományosan zárt fedélzete (deck) és egy vagy több beülője van. Minden beülőben egy kajakos evez egy kéttollú evezővel. Kajakot először eszkimó, aleut és ainuk vadászok használtak Északkelet-Ázsia, Észak-Amerika és Grönland sarkkör közeli vidékein.

Bizonyos kajaktípusok eltérnek a hagyományos kialakítású kajakoktól. Az úgy nevezett sit-on-top, vagy más néven ráülős kajakoknál a beülő rész helyett a kajakos a hajótestben kialakított mélyedésben foglal helyet. Egyes kajaktípusokon megtalálható a kormánylapát is, amely az iránytartást segíti. A kajakok típusai szerint szabadidős, tengeri, szörf-, vadvízi és gyorsaság (verseny) kajakokat különböztetünk meg.

 

Olimpiai versenyszámok kajak:’K’, kenu:’C’):

Férfiak: C-1 200 m, C-1 500 m, C-1 1000 m, C-2 500 m, C-2 1000 m, K-1 500 m, K-1 1000 m, K-2 500 m, K-2 1000 m, K-4 1000 m,

Nők: K-1 500 m, K2 500 m, K-4 500 m (a kajak 200 méteres számokat 2020ban vették ki)

Fadd-Dombori Kajak-Kenu pálya

Fadd-Domboriban 2012-ben készült el az új pálya.  A kivitelezés első lépéseként a tájképet is romboló régi, vasbeton műtárgyakat kiszedték a vízből, csakúgy, mint a fenéken húzódó, bólyatartó drótköteleket.

A nemzetközi szabványoknak megfelelő pálya ezer méter hosszú, 99 méter széles, a bóják 50 méterenként vannak. Kajak-kenu és sárkányhajó versenyek megrendezésére egyaránt alkalmas.

Az új pályán horganyzott acélcölöpöket alkalmaztak, amelyek jobban illeszkednek a környezetbe és nem balesetveszélyesek. A pályát csak a versenyek előtt bójázzák fel, a horgászokat sem zavarja a létesítmény. A fejlesztés során a céltorony előtti területet legyepkövezték, így a rendezvények idején esős időben is megfelelő terepen lehet elhelyezni a színpadot és a nagysátort.